Filosofie

45.00

  • Cursusinfo: 19098, Ria Schoenmakers, 4 lessen, 1xper2weken, donderdag van 19.30 tot 21.30, start 26-09-2019

15 op voorraad

Categorie: Tag:

Geloof en weten.
Wat kun je als filosoof zeggen over religieuze onderwerpen. Over het waarom en hoe; over de zinvolheid van zaken die ons ooit dierbaar waren of dat nog zijn?

Dat is de insteek van een korte cursus van vier avonden.
We gaan met elkaar in gesprek. Geen dorre opsomming van feiten maar cirkelen rondom vragen die er toe doen en zoeken naar antwoorden onder deskundige begeleiding van een filosoof/ theoloog. 

Tijdens de eerste bijeenkomst maken we kennis met het terrein van de godsdienstfilosofie. Er worden begrippen verhelderd en keuzes gemaakt  uit het omvangrijke aanbod. Het accent  van de aandacht verschuift soms van de filosofie naar de theologie en weer terug. Is de god van de filosofen wel dezelfde als de god van het geloof.?

Van God los? Met deze intrigerende vraag  wordt ingegaan op onze eigen positie, die gemeten wordt aan die van enkele hedendaagse wijsgeren.
Uit de 20ste eeuw komt de belangrijke stroming van het existentialisme ter sprake en zien we waar o.a. filosofen als  Kierkegaard, Sartre en Levinas ons hebben gebracht.
Aparte aandacht zal worden besteed aan Nietzsche die met zijn bijtende kritiek veel mensen heeft wakker geschud uit de sluimer van het geloof. Was hij zijn tijd vooruit?Is er nog iets te geloven na ‘de dood van God?’

Afhankelijk van de achtergrond en/of belangstelling van de deelnemers kunnen ook andere onderwerpen aan bod komen.

Kortom een boeiend programma voor een paar avonden zonder televisie waarbij uw eigen denkproces wordt geactiveerd en mogelijk wat verder gebracht, waarbij verwezen wordt naar passende literatuur.