SumiE is een Chinees/Japanse schildertechniek die al honderden jaren oud is. Het woord betekent ”zwarte inkt”. Traditionele SumiE houdt zich bezig met het schilderen van beelden, echter met een bijzondere filosofie erachter. Alles draait namelijk om het op papier vangen van ‘de essentie’: welk kenmerk van de plant maakt hem tot een bamboe en niet tot een rietstengel? Overbodige franje wordt weggelaten. Hoe leger het papier, hoe beter het is. In drie streken iets neerzetten heeft de voorkeur boven vier.
Door het gebruik van de bijzondere penseel-eigenschappen in combinatie met speciale technieken wordt getracht het wezen van het onderwerp vast te leggen. Het állerbelangrijkste in SumiE zijn echter de ogen van de schilder. Die moeten kunnen zíen waar die essentie in te vinden is.
Kun je kijken, dan kun je SumiE schilderen, de rest kun je immers leren. SumiE kent geen goed of slecht: je kon niet beter, anders had je dat immers wel gedaan. Maar het is wat het is: je kunt er niets in corrigeren: dat zie je altijd. Op dat vlak is SumiE, zeker voor perfectionisten, een forse uitdaging. Tegelijkertijd leert het je te kijken naar wat écht belangrijk is, los te laten, te accepteren.
De cursus start met 5 bijeenkomsten. Daarna kan de cursus doorgaan tot 15 extra lessen. De eerste 5 bijeenkomsten kun je gebruik maken van leenmateriaal van de docent. Wil je deelnemen aan de serie van 20 lessen, dan heb je bijkomende kosten voor de aanschaf van materialen, tussen 90 euro voor de basis tot 150 euro voor een volledig pakket. Het advies: schaf nooit materiaal aan zonder overleg met je docent.
Heb je schouderklachten aan je schrijfarm? Dan is SumiE minder geschikt. SumiE zit in de Zen-sfeer: de cursus vindt plaats in een zo rustig mogelijk lokaal met achtergrondmuziek die daarbij aansluit.