Docenten

De docenten die aan De Krekul verbonden zijn, hebben allemaal op hun vakgebied hun sporen verdiend. De één door een gedegen opleiding, de ander door jaren vakervaring en de meesten door een combinatie van opleiding en ervaring. Hieronder kun je wat meer te weten komen over de docenten. De volgorde is alfabetisch op achternaam.

astrid berkhout Astrid Berkhout (Keramisch handvormen, Rakustook)
Astrid volgde TeHaTex en daarna de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Zij is werkzaam in het onderwijs voor de beeldende vakken.

Fred van Laarhoven (basisfotografie, fotografie gevorderden, Lightroom/photoshop en begeleiding fotoclub)
Fred is professioneel vakfotograaf en heeft gewerkt in de dagbladjournalistiek, Algemeen Dagblad, en in de commerciële fotografie met een eigen fotostudio in Hilvarenbeek.
Hij gaf al voor de corona-epidemie les bij de Krékul maar na de coronapandemie heeft Fred het zakendoen helemaal achter zich gelaten en is nu full-time docent fotografie.
Naast de lessen die Fred bij de Krekul geeft is hij ook verbonden als docent fotografie aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie/De Nederlandse Fotovakschool op de locatie Eindhoven voor de opleiding van de professionals van de toekomst.

Steph Tjon (edelsmeden)
Steph Tjon heeft na het behalen van zijn diploma goudsmeden aan de Vakschool Schoonhoven veel ervaring mogen opdoen bij gerenommeerde “high-end” juweliers, waarbij hij werkte met merken als Piaget, Chopard en Cartier.  ‘Ons’ vak goudsmeden is zo’n mooi vak , zo divers met zoveel facetten eraan en met zo oneindig veel mogelijkheden!
Het is een mooie en fascinerende marriage tussen techniek en vormgeving, waarbij je nooit raakt uitgeleerd!’
Steph is ooit begonnen op een cursus zoals bij De Krekul en is inmiddels professioneel en zelfstandig goudsmid.
Daarom heeft hij er veel plezier in om via deze cursussen dít mooie vak door te geven aan anderen…

Ria Bernards-Kroot, Aquarelleren, Beeldhouwen, Handletteren, Kunst beter Beleven
Ria woont in het Kempische dorp Vessem en heeft de opleiding TeHaTex gedaan aan de toenmalige Gelderse Leergangen te Nijmegen. Daarna volgde zij een omscholingstraject tot Commerciële Vormgeving, een opleiding tot Docent Modevak en Hoeden, Vastgoed Styling en Interieurdesign. Al tijdens haar docenten opleiding begon zij les te geven aan volwassenen in Tekenen en schilderen en later ook aan leerlingen van basis- en middelbare scholen. Zij heeft zich ondertussen breed ontwikkeld en is in vele vakgebieden thuis zoals, Beeldhouwen, Keramiek, Vilten, Teken-en Schildertechnieken, Interieurontwerp en Kunst Beleving.
Tussen de disciplines zitten vaak veel raakvlakken, waardoor materialen en technieken ook bij andere vakken te gebruiken zijn. Plezier in het maakproces, leren waarnemen en vaardigheden ontwikkelen, een fijne werksfeer en jouw individuele creativiteit vind ik belangrijke aspecten bij het lesgeven aan jong en oud.

Als docent bij de Krekul biedt Ria een mooi programma aan met cursussen op gebied van Aquarelleren, Beeldhouwen, Handletteren en workshops Kijken Beter Beleven. Deze laatste is een nieuwe Amerikaanse methode om kunst beter te leren waarnemen en te begrijpen. Waarnemen doet iedereen weer anders. Door in gesprek met anderen het kunstwerk te gaan ontdekken, ga je een reis aan vol nieuwe ontdekkingen en kunst veel meer beleven. Een goede voorbereiding om zelf met kunst aan de slag te gaan. Zo heb je plezier om zelf kunst te maken en leer je hoe je ook een verhaal kunt vertellen.

docent-schaken Egidion Hernando (schaken)
Mijn naam is Egidion Hernando. In 2001 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg als Bedrijfseconoom, met accentprogramma Strategisch Management.
Sinds 2015 ben ik penningmeester van De Krekul. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf, HASTRA, waarbij het geven van advies en ondersteuning aan ondernemingen bij het maken van ondernemingsplannen, strategie, budgetten en administratieve hulp centraal staat.
Ik ben een groot liefhebber van schaken, omdat het een strategisch spel is. Eerder gaf ik schaakles aan kinderen bij mijn eigen schaakclub en aan hoogbegaafde kinderen bij de St. Caecileaschool in Berkel-Enschot.
Naast van strategie, houd ik van het lezen van boeken over geschiedenis, filosofie en van archeologische detectives.

Els Heunks (Creatieve handvaardigheden jeugd en jongeren)
Els geeft al jarenlang cursussen bij de Krekul na het behalen van de diploma’s Creatieve Handvaardigheid A en B bij de R.K. Vereniging Handenarbeid in ’s-Hertogenbosch.

Marie-Jose Innemee de Jong (creatief ontdekken)

Mijn naam is Marie-José Innemee – de Jong en ik ben woonachtig in Haaren. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kinderen (resp. 7, 9 en 12 jaar). Als kind vond ik het heerlijk om kleurrijke creaties te maken. Ik liet me hierbij inspireren door de gekleurde energievelden, Aura’s, die ik zag rondom mensen. Op deze manier was ik in staat om te kijken naar de mens achter de mens. Daarbij luisterde ik al naar hun verhalen, observeerde hun gedrag en probeerde dit te analyseren. Mede door mijn opleiding aan de Hotelschool stond als een paal boven water dat ik wilde werken met mensen. Ik ben dan ook in de Werving en Selectiebranche gaan werken, waar ik diverse functies heb uitgeoefend. Steeds vaker werd ik door collegae gevraagd om hen te coachen. Dit heeft er toe geleid dat ik me meer wilde ontwikkelen op dat vlak. Door de opleiding tot Kunstzinnig Dynamisch Coach aan De Kleine Tiki te combineren met mijn gave heb ik een geheel eigen manier gevonden om mensen te begeleiden. Ik werk vanuit mijn intuïtie op een lichte, speelse en creatieve manier. In mijn praktijk voor kunstzinnig Coachen, Colouring Mind and Body, geef ik individuele coachingssessies, workshops, trainingen en cursussen in kleine groepen. Ik werk metvolwassenen, kinderen en jongeren.

carla kennesCarla Kennes (Tekenen en schilderen)
Carla is professioneel teken- en schilderdocent met ruim 20 jaar ervaring. Naast cursussen op culturele centra, geeft ze dagworkshops op aanvraag en zomercursussen.. Naast full-time doceren zoekt ze verdieping in haar eigen tekenen en schilderen. Dit werk wordt met enige regelmaat geëxposeerd. Opleiding: Mollerinstituut afdeling TeHaTex Tilburg, Academie Industriële Vormgeving in Eindhoven en de Westvest Academie in Goirle.

frank Frank van der Loo (portret- en figuur boetseren)
Frank heeft eerst vier jaar aan de kunstacademie in Eindhoven beeldhouwen gevolgd. Daarna is hij in 1978 naar de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch gegaan, waar hij in 1983 is afgestudeerd. Hij volgde daar de richting beeldhouwen en heeft nog een periode stage gelopen bij de bekende beeldhouwer Marius van Beek. In 1984 is hij naar Curaçao vertrokken en heeft hij 5 jaar les gegeven aan de Academia di Arte aldaar. Hij werkte daar ook als keramisch ontwerper bij een ontwikkelingsproject van de United Nations. Vanaf 1989 is hij als zelfstandig beeldend kunstenaar actief.

mariken vermeulen  Mariken Vermeulen (Abstract schilderen)
Mariken is afgestudeerd als grafisch ontwerpster en is een aantal jaren werkzaam geweest in de reclamewereld. Zij heeft jarenlange ervaring opgedaan door zelf veel schildercursussen te volgen. Sinds een aantal jaren geeft ze workshops en geeft ze les bij de Krekul.

petra wols Petra Wols (creatief voor de jeugd)

Mijn naam is Petra Wols en ik woon sinds kort in Brabant. Ruim 25 jaar geleden ben ik met kinderen gaan werken en heb daarna de overstap gemaakt naar het begeleiden van ouders, gezinnen en beroepskrachten. Mijn ervaring ligt in de kinderopvang, jeugdhulpverlening, revalidatie, gehandicaptenzorg, GGZ, preventie, onderwijs en opvoedondersteuning. Ik ben een ‘versterker’ en stem af op vragen en behoeften van kinderen en volwassenen, ga samen op zoek naar de mogelijkheden en zet mensen in hun kracht. Verder ben ik een positief, flexibel en enthousiast mens en vind niet snel iets gek. In mijn vrije tijd ben ik een echt buitenmens en houd van wandelen, fietsen,Yoga, water, bergen en sneeuw. Ik ben creatief en vind het heerlijk om te tekenen, koken, tuinieren, zelf dingen te maken en nieuwe dingen te ontdekken.

foto-mariel-wijnansMariël Wijnans (tekenen en beeldend vormen voor jongeren)
Ik ben Mariël en werk vanaf 2011 als docent beeldende vakken op verschillende middelbare scholen.  Mijn diploma heb ik behaald aan de academie voor beeldende vormgeving te Tilburg. Ik werk nu vanaf 2011 als docent op een middelbare school. Verder heb ik gewerkt als pedagogisch medewerker en diverse opleidingen/cursussen gevolgd, onder andere een opleiding Theologie en EHBO. Daarnaast maak ik zelf beeldend werk en werk ik in opdracht. Op de Krekul geef ik cursussen aan kinderen en jongeren die graag creatief bezig willen zijn en hun talenten willen ontdekken en ontwikkelen.

gerienGerien de Zeeuw (Tuinontwerp)
Ik help mijn klanten die niet tevreden zijn met hun tuin. Door een advies, een ontwerptekening of een beplantingsplan verander ik de tuin in een plek die aansluit bij hun wensen en de omgeving met aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. Kijk ook op www.tuinontwerpopmaat.nl